Digital Street Festival Sarajevo

Želite li da vaš glas dopre širom svijeta? Stvarate li umjetnost i razmišljate kako da dosegnete širu publiku? NVO Radio Kameleon i KulturaMedia pozivaju bh i međunarodne umjetnike da dostave svoje originalne radove 3D digitalne umjetnosti sa 3D modelima skulptura za prvi Digitalni Street Festival u Bosni i Hercegovini.

Izabrani umjetnici će predstaviti svoje radove na otvorenom, u outdoor i online postavci, gdje će grad Sarajevo postati naša galerija. Svaki odabrani rad će biti uključen u aplikaciju proširene stvarnosti koja će omogućiti posjetiteljima da vide radove kroz trigere i QR kodove. Ovaj Digitalni Street Festival omogućuje umjetnosti da iziđe iz svojih uobičajenih granica i institucija, te pruža čudesno neočekivano otkriće koje budi ljude iz svakodnevice.

Ovo je inovativan način za širenje raznolikosti – kulturne, filozofske, duhovne, čarobne, snažne i uzvišene. Digitalni Street Festival predstavlja oazu za umjetnost koja želi dosegnuti nove horizonte i publiku širom svijeta.

Projekt Future is Sarajevo nastavlja svoju misiju kao inovativni umjetnički festival drugu godinu za redom, te približava potpuno novi pristup kulturnim manifestacijama putem stvaranja javnih umjetničkih intervencija na više lokacija u Sarajevu. Ovogodišnji projekt obuhvaća organizaciju prvog Digitalnog umjetničkog festivala u javnom prostoru u Bosni i Hercegovini, omogućujući široj publici da uživa u savremenoj umjetnosti putem online platforme i aplikacije proširene stvarnosti.

Slično kao prošle godine, projekat ponovno potiče razvoj novih kreativnih ideja i promovira profesionalizaciju umjetnika, stvarajući interakciju s različitim publikama i okruženjima. Future is Sarajevo predstavlja platformu koja podržava kulturnu scenu Sarajeva i pruža jedinstvenu priliku umjetnicima da se izraze i podijele svoje radove s mnogobrojnom publikom. Ovaj Digitni Street Festival donosi svježinu i inovativnost u kulturni život grada, pružajući jedinstveno iskustvo kako umjetnicima, tako i posjetiteljima.

Digitalni Street Festival planira se održati na deset lokacija u Sarajevu, predstavljajući radove umjetnika iz cijelog svijeta domaćoj publici uz pomoć proširene stvarnosti. Festival će koristiti inovativne tehnologije kako bi omogućio jedinstveno iskustvo umjetničkih intervencija u javnom prostoru. Odabrani umjetnici će biti dio ove izložbe koja će se prostirati po gradu, transformirajući ga u nekonvencionalnu galeriju.

Kroz aplikaciju proširene stvarnosti, posjetitelji će moći doživjeti umjetničke radove spajajući stvarnost i digitalni svijet. Digitalni Street Festival ima za cilj promicanje umjetnosti i kulture, povezivanje umjetnika i publike, te proširivanje vidika i inspiracije kroz umjetnička djela koja će osvježiti i obogatiti sliku grada. Ovaj festival predstavlja drugačiji pristup umjetnosti u javnom prostoru, stvarajući jedinstvenu i nezaboravnu interakciju između umjetnika, publike i grada.

Sve što trebate učiniti je popuniti obrazac na

https://forms.gle/REjixf2tyKSrUJTW9/ i poslati svoj rad.

Rok za predaju radova je 7. septembar 2023. godine.