Think Freedom Rim

Think Freedom Rome

Renomirana bosanskohercegovačko-američka umjetnica Edina Selesković otvorila je u glavnom gradu Italije postavku instalacije i projekta “Think Freedom”.

Ove godine, Edina Selesković se sa instalacijom ”Think Freedom”  iz Bosne i Hercegovine našla među top 100 odbranih umjetnika/ica.

Ovaj projekat je jedna sasvim drugačija poruka svijetu od  uobičajenih koje nerijetko šaljemo iz Bosne i Hercegovine.  Ovo je poruka koja se kreće isključivo prema budućnosti a na svojim “krilima” nosi smisao ljudskih sloboda.

Kontaktirali smo Edinu Selesković koja je trenutno u Rimu kako bi nam prenjela svoje utiske sa događaja koji za Bosnu i Hercegovinu predstavlja veliku čast.

“U prelijepi Rim, grad tako bogat historijom i kulturom prenjeli smo poruku umjetnosti i slobode sa umjetničkom instalacijom i projektom “Think freedom” koji je krenuo još iz Sarajeva i sarajevske Vijećnice 2015. godine i na neki način povezati sve gradove u kojima su ove instalacije do sada boravile.

Izuzetno mi je drago što smo u ovom procesu i ovom putovanju uspjeli da instalacija postane prepoznatljiva i da je mladi ljudi prepoznaju kao način da se ne samo povežu sa mladim ljudima i cijelim svijetom već i da dignu svoj glas a da smo upravo mi i da je umjetnost  ta koja im pruža tu priliku. Umjetnost je ta koja im daje platformu za nova razmišljanja i na neki način daje ideju o njihovom životu sada i u budućnosti.