Edina Selesković nagrađena za najbolju umjetničku instalaciju 2021.

Umjetnica Edina Selesković primila je u petak internacionalno značajnu nagradu “Primio Arbiter fata verde SyArt 2021.” za najbolju umjetničku instalaciju ove godine. Nagradu je uručio gradonačelnik Grada Sorrento.

Selesković je sinoć otvorila postavku instalacije Think Freedom na prestižnom internacionalnom festivalu savremene umjetnosti – SyArt Sorrento Festival (Italija).

Ova selekcija umjetnika iz cijelog svijeta, sada u svom petom izdanju, daje svjetsku atmosferu jednom od najljepših gradova sredozemne obale dok je postavka radova u zaštićenom spomeniku kulture – Nacionalnoj Villi Fiorentino.

Nacionalna Villa Fiorentino jedno je od najfotografiranijih mjesta na svijetu, te izazov za svakog savremenog umjetnika a posebno projekata umjetničkih instalacija kao što je Think Freedom, da je oplemeni savremenom umjetnošću.

Umjetnici iz zemalja kao što su: Italija, Indonezija, Iran, Egipat, Poljska, Španjolska, Bosna i Hercegovina, Turska, Slovačka, Japan, Rusija, Austrija i Srbija pričaju priče, opisuju mjesta, ljudska putovanja u kojima je ljudsko biće u središtu. U vrijeme velikih metamorfoza umjetnici prave tragove, preuređuju i grade univerzalni dom za sve nas.

– Sinoć je Sorrento postao 13. grad domaćin. Oduševljena sam njihovim gostoprimstvom i ne samo festivalom već i predivnim ljudima koji razumiju, svako na svoj način, poruku i važnost slobode. Beskrajno sam sretna zbog ovako važne nagrade kakva je “Primio Arbiter fata verde SyArt” za najbolju umjetničku instalaciju u ovoj godini. To je podstrek ali i odgovornost, kazala je Selesković.

Instalacija Think Freedom je krenula iz Sarajeva 2015. godine i od tada je na svojevrsnoj svjetskoj turneji, a dokaz je da umjetnost može pokrenuti dijalog ljubavi i mira u regiji, Evropi, ali i cijelom svijetu.

Think Freedom Uključuje skulpturu, instalaciju, izvedbu, svjetlost, zvuk, riječi i nove globalne komunikacijske tehnologije, povezujući mladu generaciju s univerzalnom snagom umjetnosti.