Planet Sarajevo

Poziv za prijavu idejnog rješenja za prostorne, video i audio instalacije inspirisane Sarajevom 60tih, 70tih i 80tih.

PEČAT JEDNOG VREMENA. PUTOVANJE KROZ DRUŠTVO, UMJETNOST I KULTURU, SPORT. SVE NAJBOLJE IZ SARAJEVA 1960. – 1990.

Udruženje KulturaMedia, Sarajevo poziva bosanskohercegovčke umjetnike, arhitekte i dizajnere rođene 1990. godine i nakon, da prijave idejno rješenje za prostorne, video i audio instalacije. Originalno umjetničko djelo odabranih umjetnika, arhitekte, dizajnera ili umjetničkog tima će postati trajni dio stalne muzejsko-galerijske postavke PLANET SARAJEVO.

Izborna komisija će razmatrati sve analogne i digitalne umjetničke instalacije osmišljene sa vizijom koja vodi nas vodi kroz prijateljstva, ljubav i kreativnost Sarajeva, a koje ispunjavaju uslove konkursa.

Nakon razmatranja prijava, Izborna komisija će odabrati umjetnike ili tim umjetnika za izradu njihovih rješenja u 3d modelu i tehničko prilagođavanje audio/video instalacija. Nagrada Konkursa za prvoizabrano rješenje je izrada instalacija u okviru muzejsko-galerijske postavke PLANET SARAJEVO.

Koristeći savremene trendove interaktivne scenografije, audio/video sadržaja, multimedijalne proširene stvarnosti i novih tehnologija posjetioce vodimo na putovanje, bez početka i kraja, inspirisano Sarajevom. Postavka se bavi dekadama zlatnog perioda rasta Sarajeva i Bosne i Hercegovine, ali je prate refleksije u savremenom vremenu!

Društvo, kultura, film, muzika, sport, kafići, diskoteke, mjesta susreta Sarajeva, su neiscrpno nadahnuće generacijama. Ne slavimo ideale političkog sistema nego predstavljamo određeno vremensko razdoblje… igramo se, istražujemo i komuniciramo narativ o najljepšim godinama prošlog stoljeća.

Poziv se odnosi na autore koji ispunjavanju sljedeće kvalifikacije za prijave:

  • Bosanskohercegovački mladi umjetnici, arhitekte i dizajneri, stariji od 18 godina, a rođeni 1990. i nakon.
  • Autori moraju ispuniti sve ugovorne obaveze i pridržavati se predviđenog vremenskog roka.
  • Ako su izabrani, autori trebaju biti spremni predstaviti njihov koncept Izbornoj komisiji.
  • Odabir će se vršiti bez obzira na rasu, spol, boju kože, vjeru, spol, dob, fizičke ili mentalne sposobnosti, nacionalno porijeklo, seksualnu orijentaciju, rodni identitet, vjeru ili kulturu.

Izborna komisija će razmatrati samo prijedloge idejnog rješenja koji ispunjavaju sljedeće kriterije:

  • Svi radovi moraju biti originalna nova ili postojeća djela visoke umjetničke kvalitete.
  • Umjetnička djela moraju biti prikladna za izlaganje u muzejsko-galerijskoj postavci, sigurna za posjetioce i primjerena svim uzrastima.
  • Umjetnička djela moraju zahtijevati minimalno održavanje i biti neoštećena.
  • Umjetnička djela moraju biti proizvedena i završena bezopasnim i netoksičnim materijalima.
  • Maximalna visina analognih instalacija je 3 metra. Ograničenje audio i vizuelnih instalacija ne postoji.
  • Odabrano umjetničko djelo postaje vlasništo KulturaMedia kao i svih autorskih prava za distribuciju i publikaciju. Autor se potpisivanjem ugovora obavezuje vršiti nadzor izrade.

Rokovi:

11. oktobra 2021. 12h CET Otvoreni poziv za podnošenje prijava

10. novembra 2021. 12h CET Kranji rok za podnošenje prijedloga

20. novembra 2021. Odluke prvog kruga

1. decembar 2021. Konačni prijedlozi proglašeni

15. decembar 2021. Postupak izrade i prilagođavanja instalcija u 3d

31. decembra 2021. Objavljen cjelokupni dizajn Planet Sarajevo sa odabranim instalacijama.

Prijave moraju sadržavati:

01. Kratko pismo namjere: (.pdf maksimalno 500 riječi) Predstavite svoju ideju i uvod u svoj rad. Obavezno opišite koncepte / ideje kojima se bavite u svojoj praksi. Pisma moraju sadržavati adresu, e-adresu, broj telefona i web stranicu autora, ako postoji.

02. Opis projekta i skica prijedloga: (.pdf maksimalno 500 riječi) Recite nam nešto o svom konceptu projekta. Prijedlozi bi moraju sadržavati crtež (-e) koji prikazuju dimenzije, vrste materijala koje namjeravate koristiti u svom radu i strukturu budžeta koji prikazuje osnovne troškove.

03. Biografija: (.pdf najviše 2 stranice) Recite nam o svom profesionalnom iskustvu i dostignućima kao umjetnika. Ako se prijavljujete kao tim, tim može imati najviše 4 člana i predati najviše četiri biografije na po jednoj stranici.

04. Primjeri dosadašnjeg rada: (maksimalno 10 slika) Predstavite svoj dosadašnji rad digitalnim slikama (jpeg) sa odgovarajućim naslovima i spiskom Dosadašnji radovi (pdf). Ako radite kao tim, pošaljite ukupno 10 slika.

05. Stručne reference: (.pdf) Spisak od jedne do tri reference vezane za umjetničku praksu s kontakt podacima (ime, naslov, organizacija, poštanska adresa, broj telefona i adresa e-pošte) i kratkim opisom odnosa s podnositeljem zahtjeva.

Prijave su besplatne. Svaki umjetnik mora dostaviti navedene dokumente s naslovom koji sadrži imena umjetnika i numeraciju dokumenata prema listi do krajnjeg roka za prijave 10. novembra 2021. do 12h CET. / npr: 01_Prezime_Ime_Pismo o interesu.pdf /

Sve prijave treba poslati e-poštom na info@kulturamedia.org

Prijave poslane poštom i dostavljene nakon krajnjeg roka se neće razmatrati.

Izborna komisija zadržava pravo da doda nove članove komisije.

Izborna komisija će pristupiti ocjenjivanju i vrijednovanju/valoriziranju na osnovu kriterija koje sama utvrdi, a koji se zasnivaju na principima iskazani konkursnim/natječajnim radom:

  • povezanosrt prijedloga sa temom konkursa
  • provedivost prostornog programa i natječajnog zadatka
  • inovativni karakter prijedloga
  • funkcionalne, oblikovne i prostorne kvalitete rješenja
  • racionalnost i ekonomičnost rješenja
  • skluptura prikladna za javni izložbeni prostor na otvorenom, otporna na vremenske prilike, sigurna za posjetioce i primjerena za sve uzraste
  • umjetnička djela moraju zahtijevati minimalno održavanje, biti neoštećena i neokaljana
  • umjetnička djela proizvedena od neopasnih/bezbjednih materijala
  • uticaj umjetničkog djela na lokalnu zajednicu

Izborna komisija zadržava pravo da ne izabere niti jedno Idejno rješenje, i da neće uzeti u razmatranje konkursne/natječajne radove ako nisu dostavljeni u konkursom/natječajem predviđenom vremenskom roku i ako ne ispunjavaju uslove konkursa/natječaja.

ŽIRI

EDINA SELESKOVIĆ, Predsjednica Izborne komisije

Edina Selesković je rođena u BiH, a u SAD živi još od 1991. godine. Diplomirala sa poznate likovne akademije Corcoran School of Art u Washingtonu na odsjeku skulpture. Iz ateljea u Njujorku, njeni radovi su izloženi na preko 100 samostalnih i grupnih izložbi u galerijama širom Sjedinjenih Država, te u Europi i Aziji. Saradnja s etabliranim i mladim umjetnicima dovela je do karijere orijentisane ka ‘artifikaciji’ društva, motivisane savremenom umjetnošću i inspirisane dijalogom. Edina je također jedna od osnivača umjetničke zajednice Williamsburg u New Yorku i umjetničkih kolaborativa The Stoodio i Anie Rexe. Osnovala je prvi program Artist in Residence u BiH u partnerstvu s Međunarodnom galerijom portreta Ismetom Mujezinovićem. Njezin životopis također uključuje rad s NASA-om, uspostavljanje Festivala savremene žene, 

Edina je dobitnica brojnih nagrada uključujući Sculpture Space Fellowship, Sam i Adele Golden Foundation Fellowship u New Yorku. 2020. godine dobitnica je i Svjetske nagrade za vizuelne umjetnike (World Citizen Artists), a 2021. No Limit zlatne nagrade za ambijent u BiH. Edina je i govornica na konferencijama poput Weekend Media Festivala, OPEN FEST-a, STEPS i CEO, EPD konferencija u Pragu, Češka, Sarajevo Innovation Summit. Gostujuća je profesorica na IEDC Bled School of Management. Edina živi i radi u New Yorku, Sarajevu i Tuzli.

ZLATKO BERBIĆ, član Izborne komisije 

Tokom studija na Arhitektonskom fakultetu u Sarajevu, Zlatko Berbić je bio pionir sarajevske muzičke scene kao menadžer kultnog kluba KUK, AG kluba i MOC-a na Bjelašnici. Producirao je na stotine događaja sarajevske muzičke rock i pop škole vodeći mnogobrojne bendove i potpisujući kako studentske tako i najmasovnije društvene evente. Radio Kameleon kojeg je osnovao kao drugu privatnu radio stanicu u regiji, postala je sinonim modernog, otvorenog, humanog i drugačijeg programa, a njegova Marketinška Agencija Colosseum danas predstavlja uticajnu marketinšku i event kompaniju koja podržava razvijanje ideja slobodnog poduzetništva i pozitivne poduzetničke atmosfere u BiH. Zlatko je idejni tvorac i producent mnogobrojnih kampanja uključujući tri Guinnessova rekorda, Sarajevo Srce Europe, Sarajevo Grand Prix i dolazak Tour de France-a u Sarajevo, te velikih regionalnih projekta kao što je Moj život moja pjesma. Dobitnik je nagrade Građanin Evrope Evropskog pokreta BiH i Zlatne povelje ILH.

ALMIR KURT, član žirija

Almir Kurt je bosanskohercegovački filmski glumac, komičar, političar, umjetnik, kreativni direktor, grafički dizajner, radio jockey i sarajevski muzičar. Almir Kurt roden je 1. marta 1971. godine u Sarajevu. Nakon Osnovne škole završava srednju mašinsku-tehničku školu. 1996 je upisao Akademija likovnih umjetnosti u Sarajevu, odsjek grafički dizajn, kod profesora Mladena Kolobarića. U godinama nakon oslobadanja Sarajeva, 1997. Kurt i Plasto poĉinju ponovo djelovati zajedno i u Sarajevu formiraju grupu pod nazivom Maxumim. U periodu od 1997. do 2000. godine, Maxumim prireduje jednu izložbu godišnje i kolektivne umjetniĉke projekte. Kurt je bio član ritma i blues benda “Sing Sing” zajedno sa suosnivačem Damirom Nikšićem i Samirom Plastom. Svirali su četiri koncerta u popularnom CDA Mladost. Kurt takoder osniva umjetničku grupu “Kurt&Plasto” zajedno sa Samirom Plastom.

Povremeno radi zajedno sa Mirzom Tanovićem u rubrici “CIA Centralnog dnevnika na Face TV televiziji. Pored televizije, Kurt je i na radio talasima, u jutarnjem programu pod nazivom Jutro sa Kuglom i Ajdinom na RSG radiju. Takoder član je i vokal pop rock grupe Karne. Almir Kurt je otpjevao najavnu špicu popularne serije Lud, zbunjen, normalan, gdje je i igrao u nekoliko epizoda. 

EKREM DUPANOVIĆ, član žirija

Ekrem Dupanović (69) je izdavač i glavni urednik portala Media Marketing, Art&Business i Woman.Comm. Počeo je raditi u reklamnoj industriji prije 49 godina. Prvih 15 godina radio je u ekonomsko-propagandnom programu Radio-Sarajeva (1970-1985), a zatim prelazi u marketing agenciju OSSA u kojoj je pet godina vodio tim za sportski marketing. Godine 1990. imenovan je za direktora jugoslovensko-švicarske marketing agencije IMS/STUDIO 6 Yugoslavia koju su zajedničkim ulaganjem osnovali agencija OSSA i IMS/Studio 6 Lausanne. Radio je na sponzorskim projektima velikih međunarodnih događaja, kao što su Zimske Olimpijske Igre Sarajevo 1984, finale Svjetskog kupa u alpskom skijanju Sarajevo 1987, Evropsko prvenstvo u Atletici Split 1990 na kojem je dvije godine bio direktor marketinga, Svjetsko prvenstvo u smučarskim letovima Planica 1994 i drugi.

Po izbijanju rata u Bosni i Hercegovini osniva svoju agenciju Futura Media sa sjedištem u Sarajevu. Godine 2003. počinje uređivati i izdavati magazin Media Marketing, a 2011. i portal Media Marketing, danas najrelevantniji medij komunikacijske industrije Adriatic regije. Iste 2003. pokreće i No Limit Sarajevo Advertising Festival, nacionalni festival oglašivačke industrije Bosne i Hercegovine. Godine 2016. pokreće portal Art&Business posvećen sponzorstvu u kulturi i umjetnosti, a 2017. godine počinje sa objavljivanjem portala Woman.Comm posvećenog ženama u komunikacijskoj industriji.

Vrlo je posvećen mladim ljudima i nastoji im pružiti podršku u realizaciji uspješnih karijera. Prvenstveno njima namijenjena je knjiga “Hotel Jugoslavija – o advertisingu kada je to bio gospodski posao”, koju je izdao početkom 2018. Jedan od značajnijih projekata Media Marketinga je The Young Leaders of Tomorrow, a portala Art&Business – The Friends of Young Artists.

POZIV ZA UMJETNIKE /download dokument/