ART AND LIGHT SARAJEVO 2023

Art and Light Festival predstavlja svjetlosnu umjetnost kao inovativnu formu umjetnosti koja koristi nove tehnologije i multidisciplinarni pristup. Kroz instalacije, performanse i interaktivnost, festival zeli inspirirati publiku i predstaviti im nove nacine dozivljavanja umjetnosti. Festival stvara platformu na kojoj će umjetnici moći izraziti svoje ideje i kreativnost kroz svjetlosne instalacije. Kroz koncept multimedije i interdisciplinarnog pristupa, festival potiče suradnju umjetnika i stvaranje novih oblika izražavanja. Art&Light Festival, drugu godinu za redom u organizaciji Udruženja KulturaMedia u suradnji Akademijom likovnih umjetnosti u Sarajevu, LightBastards i Blow Up, obećava posjetiocima nevjerojatan doživljaj koji se ističe među festivalima svjetla. Ovaj festival nije samo o svjetlu; on je o umjetničkom pristupu svjetlosnim instalacijama koji duboko povezuje umjetnost i svjetlost na jedinstven način.

Umjetnost kao srž svjetlosnog iskustva:

Art&Light Festival nije samo showcase svjetlosnih instalacija; on je pozornica na kojoj umjetnici izražavaju svoju kreativnost kroz svjetlost. Svaka instalacija nije samo izvor svjetlosti već i umjetničko djelo koje prenosi priču, emocije i različite dimenzije umjetničkog izraza. Art&Light Festival prevazilazi konvencionalnu definiciju festivala svjetla i postavlja nove standarde u kombiniranju umjetničkog izraza i svjetlosnih elemenata, čineći ga jedinstvenim i nezaboravnim iskustvom.

O suradnji s umjetničkim institucijama:

Ove godine, Art&Light Festival surađuje s umjetničkim institucijama iz Ljubljane, Zagreba, Dubrovnika, Tuzle i Hamburga kako bi doveo izvanredne umjetničke instalacije u samu srž Sarajeva. Suradnja s Light Guerrillom iz Ljubljane, JU Muzejem istočne Bosne Tuzla & KRASS Kultur crash festivalom u Hamburgu, Festivalom svjetla Zagreb iz Zagreba i LumiArt Festivalom iz Dubrovnika obećava pružiti posjetiteljima jedinstveno iskustvo umjetničke kreativnosti spojene sa spektakularnim svjetlosnim prikazima.

Studenti Akademije likovnih umjetnosti u središtu pozornosti:

Posebno iznenađenje ovogodišnjeg festivala predstavlja prva svjetlosna instalacija koju su zajedno kreirali studenti Akademije likovnih umjetnosti ‘Lightbastards’ i priznati umjetnik Matej Bizovičar. Ova suradnja pruža priliku mladim talentima da izraze svoju kreativnost i inovaciju kroz svjetlosne umjetničke radove.

Podrška institucija:

Art&Light Festival ne bi bio moguć bez velikodušne podrške Ministarstva civilnih poslova, Ministarstva kulture i sporta Kantona Sarajevo, Visit Sarajevo, Fondacije za muzičke, scenske i likovne umjetnosti, Općine Centar i Ambasade Republike Njemačke u BiH i Ambasade Republike Slovenije u BiH. Ova partnerstva označavaju predanost podršci kulturnim događanjima i umjetničkoj sceni u regiji.